BURASAK
BURASAK IALAH SEJENIS MASAKAN BUGIS YANG BERASASKAN
BERAS DAN SANTAN. IA BIASANYA DIBUAT SEMASA HARI-HARI PERAYAAN SEPERTI HARI RAYA AIDILFITRI DAN AIDILADHA.
BURAS DISEDIAKAN DENGAN MEMASAK BERAS DENGAN SANTAN. BERAS YANG SUDAH MASAK ITU
TADI KEMUDIANNYA DIBUNGKUS DENGAN DAUN PISANG LALU DIIKAT SEBELUM DIREBUS
SELAMA SEKURANG-KURANGNYA EMPAT JAM.
BURAS MUDAH DITEMUI DI KAWASAN-KAWASAN YANG MEMPUNYAI KOMUNITI BUGIS.CONTOH
TEMPAT-TEMPAT YANG SELALU DENGAR DI JOHOR.
MARI KITA BELJAR CARA MEMASAK BURASAK...
SEBELUM TU KENE SEDIAKAN BAHAN-BAHANYA
RESEPI MEMBUAT BURASAK
BERAS WANGI 1KG,
KELAPA 1 BIJI DIPARUT DAN AMBIL SANTANNYA,
GARAM SECUKUP RASA.
DAUN PUCUK PISANG BERUKURAN A4 BEBERAPA KEPING UTK BUNGKUS.
(LAGI SEDAP DAN SENANG BUGKUS KALAU PAKAI DAUN PISANG NIPAH)
DAUN PISANG TUA PANJANG LEBIH KURANG 3 JENGKAL.
(LAGI SENANG BUAT BEKAS YANG SEGI EMPAT UNTUK ISI BURASAK SUPAYA SAIZ
BURASAK SAMA DAN KEMAMPATANNYE SAMA)

CARA-CARA MEMBUAT BURASAK
1.BERAS DIBASUH 2 HINGGA 3 KALI. PANASKAN SANTAN HINGGA MENDIDIH.
SETELAH MENDIDIH
API DIKECILKAN.
2.MASUKKAN GARAM SECUKUP RASA. BILA SANTAN SUDAH BERUBAH WARNA, PADAMKAN
API.
3.TUANG SANTAN PANAS KE DALAM BERAS SAMBIL GAULKAN, MASAK SEPERTI NASI LEMAK.
4.BIARKAN BERAS LEMBAB SEDIKIT, TAPI AGAK MERATA.
5.LIPAT NASI MACAM LIPAT KUIH LEPAT PISANG, URUT-URUT ATAS BUNGKUSAN LEPER
DAN PADAT.
JANGN TERLALU NIPIS ATAU TERLALU TEBAL.
* CARA MENGIKAT BURASAK
SUSUN BUNGKUSAN BERLIMA DENGAN TALI RAFIAH. MULAKAN BALUTAN DARI SATU HUJUNG KE
HUJUNG YANG SATU LAGI. SIMPULKAN DI TEMPAT PERMULAAN. BUATLAH SEHINGGA SEMUA
BERAS SIAP DIBUNGKUS. BURASAK HAMPIR SIAP.IKAT BURASAK DENGAN KEMAS SUPAYA
IKATAN TIDAK TERBUKA ATAU PECAH.
DISINI SAYA TUNJUKAKAN VIDEO UNTUK MEMBUNGKUS BURASAK HTTPS://WWW.YOUTUBE.COM/WATCH?V=FD7_KCM-TJM
HTTPS://WWW.YOUTUBE.COM/WATCH?V=FD7_KCM-TJM
SELEPAS TU
MASAK BURASAK DGN API YANG SEDERHANA, PERIUK KENE BESAR, MASAK SELAMA 5 - 7 JAM
PASTIKAN AIR TIDAK KERING
BURASAK BIASA DIMAKAN DENGAN LAUK SERUNDING KELAPA IKAN BILIS
LAUK2 PILIHAN : ASAM PEDAS IKAN PARANG ATAU RENDANG DAGING ATAU AYAM MASAK
LENGKUAS.


BURASAK IALAH SEJENIS MASAKAN BUGIS YANG BERASASKAN BERAS DAN SANTAN. IA BIASANYA DIBUAT SEMASA HARI-HARI PERAYAAN SEPERTI HARI RAYA AIDILFITRI DAN AIDILADHA.
BURAS DISEDIAKAN DENGAN MEMASAK BERAS DENGAN SANTAN. BERAS YANG SUDAH MASAK ITU TADI KEMUDIANNYA DIBUNGKUS DENGAN DAUN PISANG LALU DIIKAT SEBELUM DIREBUS SELAMA SEKURANG-KURANGNYA EMPAT JAM.
BURAS MUDAH DITEMUI DI KAWASAN-KAWASAN YANG MEMPUNYAI KOMUNITI BUGIS.CONTOH TEMPAT-TEMPAT YANG SELALU DENGAR DI JOHOR.
MARI KITA BELJAR CARA MEMASAK BURASAK...
SEBELUM TU KENE SEDIAKAN BAHAN-BAHANYA
RESEPI MEMBUAT BURASAK
BERAS WANGI 1KG,
KELAPA 1 BIJI DIPARUT DAN AMBIL SANTANNYA,
GARAM SECUKUP RASA.
DAUN PUCUK PISANG BERUKURAN A4 BEBERAPA KEPING UTK BUNGKUS.
(LAGI SEDAP DAN SENANG BUGKUS KALAU PAKAI DAUN PISANG NIPAH)
DAUN PISANG TUA PANJANG LEBIH KURANG 3 JENGKAL.
(LAGI SENANG BUAT BEKAS YANG SEGI EMPAT UNTUK ISI BURASAK SUPAYA SAIZ BURASAK SAMA DAN KEMAMPATANNYE SAMA)
CARA-CARA MEMBUAT BURASAK
1.BERAS DIBASUH 2 HINGGA 3 KALI. PANASKAN SANTAN HINGGA MENDIDIH. SETELAH MENDIDIH
API DIKECILKAN.
2.MASUKKAN GARAM SECUKUP RASA. BILA SANTAN SUDAH BERUBAH WARNA, PADAMKAN API.
3.TUANG SANTAN PANAS KE DALAM BERAS SAMBIL GAULKAN, MASAK SEPERTI NASI LEMAK.
4.BIARKAN BERAS LEMBAB SEDIKIT, TAPI AGAK MERATA.
5.LIPAT NASI MACAM LIPAT KUIH LEPAT PISANG, URUT-URUT ATAS BUNGKUSAN LEPER DAN PADAT.
JANGN TERLALU NIPIS ATAU TERLALU TEBAL.
* CARA MENGIKAT BURASAK
SUSUN BUNGKUSAN BERLIMA DENGAN TALI RAFIAH. MULAKAN BALUTAN DARI SATU HUJUNG KE HUJUNG YANG SATU LAGI. SIMPULKAN DI TEMPAT PERMULAAN. BUATLAH SEHINGGA SEMUA BERAS SIAP DIBUNGKUS. BURASAK HAMPIR SIAP.IKAT BURASAK DENGAN KEMAS SUPAYA IKATAN TIDAK TERBUKA ATAU PECAH.
DISINI SAYA TUNJUKAKAN VIDEO UNTUK MEMBUNGKUS BURASAK HTTPS://WWW.YOUTUBE.COM/WATCH?V=FD7_KCM-TJM
HTTPS://WWW.YOUTUBE.COM/WATCH?V=FD7_KCM-TJM
SELEPAS TU
MASAK BURASAK DGN API YANG SEDERHANA, PERIUK KENE BESAR, MASAK SELAMA 5 - 7 JAM PASTIKAN AIR TIDAK KERING
BURASAK BIASA DIMAKAN DENGAN LAUK SERUNDING KELAPA IKAN BILIS
LAUK2 PILIHAN : ASAM PEDAS IKAN PARANG ATAU RENDANG DAGING ATAU AYAM MASAK LENGKUAS.
No comments:
Post a Comment